Mula-mula kita sediakan bahan-bahan. Bahan utama sudah semestinya kerang. Kalau tiada tak jadi lah kerabu kerang ni.
daun ketumbar, tomato, cili padi, limau, bawang putih
sos ikan yang kak radin gunakan
Mula-mula sekali kita kena rebus kerang ye. Oh sebelum tu ni resepi asal dari thevocket.com. Selalunya yang rebus kerang encik suami haha itulah yang menjadikan kerja lebih mudah. Nak tengok resepi asal klik link yang saya beri tu ya. Cara suami mudah sahaja.
Cara-cara rebus kerang:
1. Masak air hingga menggelegak
2. Masukkan kerang yang dah dibasuh ye kawan-kawan
3. Tunggu air menggelegak terus angkat
4. Kopek kerang, resepi asal tinggalkan sebelah tapi nak senang makan kan kopek terus sahaja lah
Cara-cara sos kerabu kerang:
1. Tumbuk bawang putih dan cili padi
2. Tambah 3-4 sudu air asam jawa (saya tak letak pun, boleh cuba ya kawan-kawan)
3. Masukkan 2-3 sudu sos ikan
4. Secubit cukup rasa dan brown sugar
5. Masukkan jus limau
Setelah siap menyediakan bahan-bahan tersebut, gaulkan kerang dan sos kerabu itu sehingga rata. Kemudian tambahkan daun ketumbar dan tomato ceri yang dipotong dadu.
Siap dan sedia untuk dimakan :)
Selamat Mencuba.
1 comments:
Terbaik sis.
Post a Comment